Studio lenzi e associati

Project: Building extension CNA Provincial Ampliamento sede CNA Provinciale
Location: Viale Randi 90– Ravenna
Client: SIAR

Role: Architecture, Engineering, Work Management
Date: Design 1999-2000   Building 2000-2001
Construction cost: 3.200.000,00 €

This project will achieve the completion of the CNA headquarters built in the 90s (blue building). The main idea has been to use the original porch Conference Room (the building of the central pillars designed by the fungus. Pezzele) as a new entrance and center of gravity of the complex that you are creating. The new building, Istrian stone hammered, so is a complement and supplement the initial blue building. Instead of being opposed to the existing (as did other projects commissioned to other professional firms) this project performs integration of new bodies with the building “C” blue. The new building has windows that interact with the existing, re-proposing the shape with a more spacious and bright. The Istrian stone pavements is revived in this hammered for the walls in ventilated façade and flare for parts bulwarks to the ground. The red color of the ceramic window frame becomes the color of conjunction through the two great Vierendeel – suspension bridges between the two buildings. One of the two Vierendeel, suspended above the entrance, contains the council room, place of transparent decisions on the facade facing outward.
The balcony of the room on the ground floor mosaic is rounded outward. A circular shape with a center place in the monument in the adjacent park, the home of the partisan Suzzi.

Questo progetto realizza il completamento della sede CNA costruita negli anni ’90 (edificio blu). L’idea principale è consistita nell’utilizzare il portico dell’originaria Sala Conferenze (l’edificio centrale su pilastri a fungo progettato dall’arch. Pezzele) come nuovo ingresso e baricentro del complesso che si viene creando. Il nuovo edificio, in pietra d’Istria bocciardata, è così un completamento e complemento dell’iniziale edificio blu. Anziché porsi in contrapposizione con l’esistente(come hanno fatto altri progetti commissionati ad altri studi professionali) questo progetto realizza un’integrazione dei nuovi corpi con l’edificio a “C” blu. Il nuovo edificio ha finestre che dialogano con l’esistente, riproponendone la forma con una dimensione più ampia e luminosa. La pietra d’Istria presente nei marciapiedi viene riproposta bocciardata per le pareti in facciata ventilata e fiammata per le parti murate a terra. Il colore rosso della cornice ceramica delle finestre diviene il colore di congiunzione attraverso le due grandi Vierendeel – ponti sospesi fra i due edifici. Una delle due Vierendeel, sospesa sopra l’ingresso, contiene la Sala Giunta, luogo di decisioni posto sulla facciata trasparente rivolta all’esterno.
Il balcone della Sala Mosaico a piano terra è arrotondato verso l’esterno. Una forma circolare con centro posto nel monumento nel parco adiacente, la casa del partigiano Suzzi.

Foto MICHELE LEVIS
Copyright © STUDIO LENZI & ASSOCIATI OFFICIES . NEW