Studio lenzi e associati

Project: New headquarters C.N.A. Ravenna young Nuova Sede giovani CNA Ravenna
Location: Viale Cilla – Ravenna
Client: Sedar CNA Servizi

Role: Architecture, Engineering, Work Management
Date: Design 2008 –  Building 2009-2010
Construction cost: 1.400.000,00 €

This project was carried out in the broader context of the building complex designed by the architect by Bruno Minardi of Ravenna. The corner building, cylinder, and the portion of the complex identified on the map by CNA has been completely redesigned from the inside, creating a new layout respectful of the broader project together. Indeed, having foreseen the main staircase on one side and the central distribution (in the preliminary draft was the opposite) allowed easier identification of the interior spaces with the exterior and a better orientation. This central space is different on each floor, also with a central plan. Hexagonal, square, with a hint of color on each floor, with a desire to promote better recognition and unconscious guidance of users. The input is essential and bright colors. A note emphasized that corresponds to the “young” spirit of this place.

Walking through the building into its parts you may notice a gradual growing characterization of its interior (with references to the “home” and all ‘”hotel”) in an attempt to enhance the enjoyment and use of the building to office work idea active and comfortable.

 Questo progetto è stato realizzato nel più ampio contesto del complesso immobiliare di via Cilla progettato dall’arch. Bruno Minardi di Ravenna. L’edificio d’angolo, il cilindro, e la quota del complesso individuata sulla carta da C.N.A. è stata riprogettata integralmente dall’interno, realizzando un nuovo layout rispettoso del più generale progetto di insieme. Anzi, aver previsto la scala principale da un lato ed il distributivo centrale (nel progetto preliminare era il contrario) ha consentito una più facile identificazione degli spazi interni con l’esterno e un migliore orientamento. Questo spazio centrale è diverso ad ogni piano, sempre a pianta centrale. Esagonale, quadrato, con una nota di colore per ogni piano, con la volontà di favorire una migliore riconoscibilità ed orientamento inconscio degli utilizzatori. L’ingresso è essenziale e dai colori accesi. Una nota accentuata che corrisponde allo spirito “young” di questa sede.

Percorrendo l’edificio nelle sue parti si può notare una graduale maggiore caratterizzazione dei suoi interni (con riferimenti alla “casa” e all’“albergo”) nel tentativo di migliorare la fruizione e l’uso dell’edificio ad uffici in un’idea di lavoro attivo e confortevole.

 

Foto MICHELE LEVIS

Copyright © STUDIO LENZI & ASSOCIATI         OFFICIES . NEW